Najnowsze aktualności

  • Studiuj na kierunku finansowanym..

    07/Mar/2018

    ENGLISH РУССКИЙ Akademia otrzymała 7 milionów PLN dotacji z funduszy UE na realizację projektu NOWE HORYZONTY....

  • Film o Akademii..

    20/Sty/2017

    Zapraszamy do obejrzenia filmu promocyjnego o naszej Uczelni skierowanego do zagranicznych studentów....

Bez zezwolenia na pracę mogą w Polsce pracować cudzoziemcy:

  1. studenci studiów stacjonarnych w Polsce studiujący w Polsce na podstawie wizy;
  2. studenci studiów stacjonarnych w Polsce studiujący w Polsce i przebywający w Polsce na podstawie zezwolenia na pobyt czasowy wydanego z tytułu studiów przez cały okres ważności zezwolenia na pobyt;
  3. absolwenci polskich szkół ponadgimnazjalnych, stacjonarnych studiów wyższych lub stacjonarnych studiów doktoranckich na polskich uczelniach i w instytutach naukowych i badawczych;
  4. posiadający ważną Kartę Polaka;
  5. posiadający zezwolenie na pobyt stały;
  6. posiadający status uchodźcy nadany im w Polsce;
  7. którzy otrzymali ochronę uzupełniającą w Polsce;
  8. posiadający zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego UE wydane w Polsce lub w wyjątkowych sytuacjach udzielone przez inne państwo członkowskie UE;
  9. posiadający zgodę na pobyt tolerowany w Polsce;
  10. korzystający z ochrony czasowej w Polsce;
  11. korzystający z ochrony humanitarnej w Polsce;
  12. którzy są obywatelami państwa członkowskiego UE lub państwa EOG lub państwa nienależącego do EOG, którego obywatele mogą korzystać ze swobody przepływu osób na podstawie umowy zawartej przez to państwo ze Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi lub członkami jego rodziny;
  13. będący ofiarami handlu ludźmi, jeśli spełniają określone warunki;
  14. posiadający zezwolenie na pobyt czasowy w Polsce udzielone w związku z zawarciem małżeństwa z obywatelem polskim lub cudzoziemcem posiadającym status uchodźcy, ochronę uzupełniającą, zezwolenie na pobyt stały lub pobyt rezydenta długoterminowego UE, pobyt tolerowany lub ochronę czasową nadaną mu w Polsce;
  15. którzy w wyniku sytuacji życiowej – takiej jak np. śmierć małżonka obywatela UE lub rozwód z obywatelem UE – zachowali prawo do pobytu na podstawie zezwolenia na pobyt czasowy w Polsce;
  16. którzy złożyli w terminie kompletny wniosek o przedłużenie zezwolenia na pobyt czasowy, jeśli bezpośrednio przed złożeniem wniosku mieli prawo do pracy bez zezwolenia;
  17. prowadzący szkolenia, biorący udział w stażach zawodowych, pełniący funkcje w programach realizowanych w ramach działań UE lub innych międzynarodowych programach pomocowych;
  18. będący nauczycielami języków obcych, którzy wykonują pracę w przedszkolach, szkołach, placówkach, ośrodkach, zakładach kształcenia nauczycieli lub kolegiach;
  19. pracujący do 30 dni w roku kalendarzowym jako naukowcy lub artyści;
  20. uprawnieni na mocy Układu ustanawiającego stowarzyszenie między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Turcją;
  21. należący do innych grup, tj. nauczyciele języków obcych, delegowani do pracy w instytucjach kultury, członkowie sił zbrojnych, stali korespondenci środków masowego przekazu, sportowcy, duchowni.